Meeldauw gesignaleerd?

Meeldauw gesignaleerd?

Meeldauw gesignaleerd? Geen paniek! Bestrijding van deze schimmel is goed mogelijk. Het is wel belangrijk dat u er snel mee begint, want voor u het weet is een groot deel van uw planten bedekt met een wit/grijs schimmelpluis. Vooral als uw gewassen er gevoelig voor zijn, gaat het erg hard. Ontdek wat meeldauw precies is en hoe u het kunt bestrijden of voorkomen.

Meeldauw herkennen

Meeldauw is een van de meest voorkomende schimmelaantastingen op levende planten. Er bestaan twee soorten meeldauw:

  • Echt meeldauw. Bij deze soort zit de schimmelpluis aan de bovenkant van het blad. Het is dus duidelijk te zien dat uw plant besmet is door echt meeldauw.
  • Vals meeldauw. Deze meeldauwsoort doet zijn naam zeker eer aan. De schimmel tast de onderkant van de bladeren aan, waardoor u het minder snel zult zien. Vals meeldauw is te herkennen aan witte of bruine vlekjes aan de onderkant van de bladeren. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig de boven- én onderkant van uw planten controleert op meeldauw.

Echt meeldauw is vooral te zien in de zomer, als het warm en vochtig is. Vals meeldauw verspreidt zich ook in de winter en kiemt aan de onderkant van natte bladeren.

Meeldauw voorkomen

In het geval van meeldauw is het, omdat de schimmel zich zo snel verspreidt, beter om te voorkomen dan om te bestrijden. Zorg er in ieder geval voor dat uw planten op de juiste plaats staan en voldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Plant ze ook niet te dicht bij elkaar, zodat ze genoeg lucht krijgen. Tijdens droog weer is het belangrijk om de planten genoeg water te geven, ze mogen niet verzwakken. Is de grond aangetast met een schimmel? Plant hier dan geen meeldauwgevoelige planten meer of ververs de grond. Als meeldauw de bladeren is beginnen aan te tasten, dan is het slim om besmette bladeren steeds weg te knippen.

De strijd aangaan met meeldauw

Zijn uw planten toch besmet geraakt met meeldauw? Ga dan de strijd aan! Meeldauw bestrijden kan op verschillende manieren. Snoei ten eerste steeds de besmette delen weg en verzorg de plant extra goed. Een stevige plant kan zich beter verweren tegen meeldauw. Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen. Dit middeltje werkt ook preventief. Of haal een biologisch bestrijdingsmiddel bij uw tuincentrum!

Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?

Bepaalde plantensoorten zijn gevoeliger voor meeldauw dan anderen. Dit zijn:

  • Rozen
  • Ridderspoor
  • Begonia’s
  • Kamperfoelie
  • (Herfst)asters
  • Phlox
  • Berberis
  • Bergamot
  • Esdoorn

Ook in de moestuin is het oppassen geblazen voor een aantal gewassen. Appelbomen zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor meeldauw, maar ook aardbeien- en druivenplanten, courgettes, komkommers en tomaten moet u regelmatig controleren.

Als uw planten zijn aangetast door meeldauw, dan heeft u eigenlijk geen moment te verliezen. Begin meteen met bestrijden of het is te laat en uw mooie plant is afgestorven. Dit laat u natuurlijk niet gebeuren. Controleer uw planten dus regelmatig op meeldauw. Neem een foto van uw plant mee naar ons tuincentrum, dan voorzien wij u van advies!

Voordeelmail

Ontvang maandelijks informatie over extra's, acties en exclusieve kortingen.
Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.