Gazononderhoud

Gazononderhoud

Een mooi gazon is het hele jaar door een groene blikvanger. Maar het is ook een plek om te ravotten, te luieren, te zonnen... Gelukkig is gazongras een sterke plant, die uitstekend bestand is tegen mens en klimaat. Dat wil zeggen: met een klein beetje hulp van onze kant. Als u deze tips opvolgt, blijft uw grasmat groen en gezond.

Maaien
Maai regelmatig, maar niet te kort, want dat verzwakt het gras en geeft onkruid meer kans. Het beste is de middelste of hoogste stand. In het groeiseizoen - van april tot september - maait u 1 à 2 keer per week. Het maaisel gaat direct op de composthoop. Botte of slecht afgestelde messen beschadigen het gras en veroorzaken een onregelmatig maaipatroon. Laat uw machine daarom elk jaar nakijken. Maai bij voorkeur niet als er een harde, droge wind staat. De toppen van het gras kunnen dan uitdrogen en uw gazon een dor aanzien geven.

Verticuteren
Als u uw gazon in februari of maart verticuteert, heeft u daar de hele zomer plezier van. Met een speciale verticuteerhark prikt u een groot aantal gaten in de grond. Dit zorgt voor extra luchttoevoer, waardoor mos minder kans krijgt. Het losgetrokken dode materiaal harkt u bij elkaar en gooit het op de composthoop.

Voeding
Om sterk en gezond te blijven, heeft uw gazon voldoende voedingsstoffen nodig. Door regelmatig te sproeien voorziet u in de belangrijkste: water. Daarnaast is het noodzakelijk het gazon regelmatig te bemesten. Diverse merken brengen combinatiepakken op de markt die het onkruid verdelgen en de grasmat extra voeding geven.

Onkruid
Hoe gezonder de grasmat, hoe minder aantrekkelijk voor onkruid. Toch zullen paardebloemen, madeliefjes, klavers en andere ongenode gasten zich thuis blijven voelen in uw gazon. In de zomermaanden kunt u ze goed bestrijden. Gebruik onkruidbestrijdings- middelen niet vlak voor een bui of bij erg winderig weer en wacht 3 à 4 dagen voor u weer gaat maaien.

Mos
Mos groeit hard bij koel, vochtig weer in de lente en de herfst. Dat is dan ook de beste tijd om het aan te pakken. Een combinatie van mosbestrijder en snelwerkende gazonmest is meestal zeer effectief. Andere tips tegen mos: niet te kort maaien, voldoende bemesten en zorgen voor een goede drainage. Blijft mos ondanks alle goede zorgen een hardnekkig probleem, dan is wellicht de grond te zuur. Vraag om een grondanalyse en een aangepast bemestingsadvies.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over gazononderhoud wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.

Voordeelmail

Ontvang maandelijks informatie over extra's, acties en exclusieve kortingen.
Gegevens slaan we secuur op conform onze privacy policy.

Velden met * zijn verplicht.